Τι είναι η βιβλιογραφία σε μια ακαδημαϊκή εργασία

Οι βιβλιογραφικές αναφορές είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε ακαδημαϊκού κειμένου, ερευνητικού ή επιστημονικού συγγράμματος. Χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν τις πηγές από τις οποίες ο συγγραφέας άντλησε πληροφορίες και στοιχεία που χρησιμοποιεί στο έργο του. Οι πηγές δείχνουν σεβασμό προς τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν και την αξιοπιστία του συγγράμματος. Επιπρόσθετα όταν χρησιμοποιούμε στοιχεία από άλλα συγγράμματα χωρίς να αναφέρουμε την πηγή, πράττουμε λογοκλοπή.

citation apa piges vivliografia

Σύνταξη βιβλιογραφίας - Παραπομπές/πηγές σε ένα ακαδημαϊκό κείμενο

Η παράθεση των πηγών για κάθε εργασία γίνεται με δύο τρόπους: Με τις παραπομπές και τη βιβλιογραφία.

  • Οι παραπομπές (in-text citations) εισάγονται μέσα στο κείμενο και υποδεικνύουν τη χρήση μιας πηγής στο συγκεκριμένο σημείο. Η παράθεση των πηγών και ο τρόπος που θα γραφτούν εξαρτάται από το πρότυπο που θα χρησιμοποιηθεί όπως θα δείτε παρακάτω.
  • Η βιβλιογραφία (references) μπαίνει στο τέλος της εργασίας  και παραθέτει τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση του κειμένου με τη μορφή λίστας. Αναγράφει τα βιβλιογραφικά στοιχεία της κάθε πηγής, τις οποίες παρουσιάζει με αλφαβητική σειρά ή με τη σειρά που εμφανίζονται στο κείμενο.

Οι βιβλιογραφικές αναφορές που υπάρχουν στο τέλος της εργασίας θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να υπάρχουν και σαν /παραπομπές (in-text citations) μέσα στο κείμενο αλλά και το αντίστροφο (όλες οι πηγές που έχουν χρησιμοποιηθεί μέσα στο κείμενο να υπάρχουν στη λίστα με τις βιβλιογραφίες στο τέλος της εργασίας). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα αυτόματης εισαγωγής πηγών και βιβλιογραφίας του MS Word για να διευκολύνεται το έργο σας. Δείτε ΕΔΩ τον σχετικό οδηγό.

Τα διεθνή πρότυπα σύνταξης βιβλιογραφίας

Η σύνταξη βιβλιογραφίας και πηγών/αναφορών πρέπει να ακολουθεί ένα από τα σχετικά διεθνή πρότυπα (citation styles). Στον ακαδημαϊκό χώρο υπάρχει πλήθος προτύπων. Παρακάτω δίνονται βασικές οδηγίες για τα κύρια πρότυπα βιβλιογραφικών αναφορών:

Εκτός από τον οδηγό του κάθε τρόπου παραπομπής και βιβλιογραφίας, μπορείτε να βρείτε στον επόμενο σύνδεσμο, ένα εργαλείο σύνταξης βιβλιογραφικών παραπομπών το οποίο θα σας βοηθήσει να κάνετε ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να συνταχθεί η κάθε πηγή:

Εργαλείο Σύνταξης Παραπομπών

 


ptyxiakes ergasies sbs studies foititiko frontistirio

Όλες μας οι υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να προάγουν τη μάθηση και να ενισχύσουν τις γνώσεις των φοιτητών. Με εμπειρία 10+ ετών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούμε να εγγυηθούμε για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Δείτε τα σχόλια των πελατών μας και τα βραβεία μας. Με βάση την πελατο-κεντρική μας πολιτική, κάθε απόφαση που λαμβάνουμε έχει σαν στόχο την καλύτερη ποιότητα και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Βραβείο αριστείας, ποιότητας και εξυπηρέτησης για τις εκπαιδευτικές μας υπηρεσίες:

sbs studies awards 2020 banner

Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα ασφαλή! Τα στοιχεία που ζητάει το SBS Studies ΔΕΝ μοιράζονται με κανέναν και η συλλογή τους έχει σαν μοναδικό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή σας. Τα στοιχεία σας μεταφέρονται με ασφάλεια μέσω HTTPS όπως μπορείτε να δείτε και στην γραμμή διεύθυνσης μαζί με το χαρακτηριστικό εικονίδιο-λουκέτο.

https ssl asfaleia

Η χρήση του SBS Studies και όλων των υπηρεσιών είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τα εκπαιδευτικά πρότυπα και δεν παραβιάζει κανέναν από τους διακηρυχθέντες εκπαιδευτικούς κανονισμούς εφόσον τηρούνται οι όροι και οι κανόνες καλής χρήσης των υπηρεσιών. Όλες οι υπηρεσίες μας αφορούν εκπαίδευση εξ'αποστάσεως, κυρίως ατομική. Τα μαθήματα χρώνονται με την ώρα και όλα τα παραγόμενα προσφέρονται αυστηρά και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και προσωπική χρήση. Όλοι οι χρήστες οφείλουν να σεβαστούν τους όρους χρήσης και τους όρους καλής χρήστης των υπηρεσιών. Το φροντιστήριο λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για να φέρει σε επικοινωνία τους φοιτητές που αναζητούν μαθήματα με τους καθηγητές, γνώστες των αντικειμένων.

DMCA.com Protection Status