Μέθοδος εκμάθησης με την τεχνική Faynman (The Feynman Technique)

Υπάρχει μία φράση του Einstein που λέει:

«Αν δε μπορείς να το εξηγήσεις απλά, τότε δεν το έχεις κατανοήσεις αρκετά καλά».

Ακόμη κι αν δεν το έχει πει ο Einstein, είναι όντως μία προφανής παρατήρηση. Είναι επίσης ένα χρήσιμο tip για τη μελέτη αν αντιστραφεί: «Αν θέλεις να κατανοήσεις κάτι καλά, προσπάθησε να το εξηγήσεις με απλό τρόπο».

Με το να προσπαθήσεις να εξηγήσεις ένα θέμα με απλό τρόπο, θα καταλάβεις σύντομα αν έχεις καταλάβει σωστά το θέμα αυτό. Επίσης, θα συνειδητοποιήσεις σε ποια σημεία έχεις δυσκολία, αφού σε αυτά θα κολλάς ή θα καταλήγεις να χρησιμοποιείς περίπλοκο λόγο.

Η απλοποίηση και η πλήρης κατανόηση είναι η βασική ιδέα πίσω από την τεχνική Feynman.

Ονομάστηκε έτσι χάρη στον βραβευμένο με Nobel φυσικό Richard Feynman, ο οποίος εκτός του ότι είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, έχει χαρακτηριστεί και ως ‘Ο άνθρωπος που εξηγεί τέλεια’ για την ικανότητά του να μεταφέρει στους άλλους περίπλοκες ιδέες με απλό τρόπο. Η τεχνική Feynman είναι μία μέθοδος μάθησης και κατανόησης ενός θέματος εύκολα με την επεξήγησή του σε απλή κι εύκολη γλώσσα.

Επιπλέον, για να σε βοηθήσει να καταλάβεις τα σημεία στα οποία έχεις κάποια δυσκολία κατανόησης πάνω σε κάποιο θέμα, η τεχνική Feynman σου προσφέρει έναν γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο με την στοχευμένη μάθηση. Είναι μία απλή τεχνική, αλλά θα σε βοηθήσει να μελετάς πιο αποδοτικά από τη στιγμή που θα την υιοθετήσεις.

Πώς σου φαίνεται λοιπόν;

Πώς να χρησιμοποιείς την τεχνική Feynman

Από τη στιγμή που η τεχνική περιλαμβάνει την επεξήγηση ενός θέματος, μπορείς να την εφαρμόσεις με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείς να πάρεις έναν φίλο σου και να του εξηγήσεις τι διαβάζεις. Αν όμως δεν έχεις κάποιον φίλο πρόθυμο, η απλούστερη μέθοδος είναι η εξής:

  1. Πάρε ένα χαρτί και γράψε πάνω το όνομα του θέματος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο-πολύ όποιο θέμα θέλεις, αφού δε συνδυάζεται απαραίτητα η τεχνική αυτή με μαθηματικά ή επιστήμη.
  2. Εξήγησε το θέμα σε κάποιον άλλον, σα να του το διδάσκεις. Εστίασε σε απλή, κατανοητή γλώσσα. Μην περιορίσεις την εξήγησή σου σε μία απλή διασαφήνιση ή μια γενική περίληψη: μπορείς να προκαλέσεις τον εαυτό σου δίνοντας ένα ή δυο παραδείγματα για να μπορέσεις να θέσεις το θέμα στην πράξη.
  3. Αναλογίσου όσα είπες και προσδιόρισε τα σημεία στα οποία κάτι σου διέφευγε ή ένιωθες ότι ο λόγος σου κάπου χώλαινε. Αφού τα προσδιορίσεις, γύρισε στις σημειώσεις σου ή σε τυχόν παραδείγματα που έχεις και προσπάθησε να τα κατανοήσεις καλύτερα.
  4. Αν υπήρχε κάποιο σημείο στα λόγια σου που χρησιμοποίησες πολλούς όρους ή περίπλοκες λέξεις, προσπάθησε να ξαναγράψεις αυτά τα μέρη με απλούστερα λόγια. Βεβαιώσου ότι την εξήγησή σου θα μπορούσε να την κατανοήσει κάποιος που δεν έχει τις βάσεις και τις γνώσεις που έχεις εσύ.

Αυτό είναι!

Παραδείγματα εφαρμογής της τεχνικής Feynman στην κατανόηση για το Πυθαγόρειο Θεώρημα

Όπως προαναφέρθηκε, ο προσδιορισμός ενός θέματος είναι η μισή μάχη. Αν θέλεις να το εξηγήσεις καλύτερα, πρέπει να το δουλέψεις με παραδείγματα.

Παράδειγμα #1: Το Πυθαγόρειο Θεώρημα

Το Πυθαγόρειο Θεώρημα σου δείχνει πώς μπορείς να βρεις το μήκος της υποτείνουσας.

pythagoras

 Πηγή: https://collegeinfogeek.com

Δείτε και σε βίντεο περισσότερες πληροφορίες:

 


ptyxiakes ergasies sbs studies foititiko frontistirio

Όλες μας οι υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να προάγουν τη μάθηση και να ενισχύσουν τις γνώσεις των φοιτητών. Με εμπειρία 10+ ετών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούμε να εγγυηθούμε για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Δείτε τα σχόλια των πελατών μας και τα βραβεία μας. Με βάση την πελατο-κεντρική μας πολιτική, κάθε απόφαση που λαμβάνουμε έχει σαν στόχο την καλύτερη ποιότητα και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Βραβείο αριστείας, ποιότητας και εξυπηρέτησης για τις εκπαιδευτικές μας υπηρεσίες:

sbs studies awards 2020 banner

Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα ασφαλή! Τα στοιχεία που ζητάει το SBS Studies ΔΕΝ μοιράζονται με κανέναν και η συλλογή τους έχει σαν μοναδικό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή σας. Τα στοιχεία σας μεταφέρονται με ασφάλεια μέσω HTTPS όπως μπορείτε να δείτε και στην γραμμή διεύθυνσης μαζί με το χαρακτηριστικό εικονίδιο-λουκέτο.

https ssl asfaleia

Η χρήση του SBS Studies και όλων των υπηρεσιών είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τα εκπαιδευτικά πρότυπα και δεν παραβιάζει κανέναν από τους διακηρυχθέντες εκπαιδευτικούς κανονισμούς εφόσον τηρούνται οι όροι και οι κανόνες καλής χρήσης των υπηρεσιών. Όλες οι υπηρεσίες μας αφορούν εκπαίδευση εξ'αποστάσεως, κυρίως ατομική. Τα μαθήματα χρώνονται με την ώρα και όλα τα παραγόμενα προσφέρονται αυστηρά και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και προσωπική χρήση. Όλοι οι χρήστες οφείλουν να σεβαστούν τους όρους χρήσης και τους όρους καλής χρήστης των υπηρεσιών. Το φροντιστήριο λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για να φέρει σε επικοινωνία τους φοιτητές που αναζητούν μαθήματα με τους καθηγητές, γνώστες των αντικειμένων.

DMCA.com Protection Status