Blog με φοιτητικά νέα για όλα τα τμήματα σε Ελλάδα και Κύπρο

Τι είναι η Ειδική Αγωγή

Τι είναι η Ειδική Αγωγή

Η Ειδική Αγωγή είναι μία πρόσφατη σχετικά επιστήμη που αποσκοπεί στην ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό πλαίσιο όπου ζουν και στην εξάλειψη της περιθωριοποίησης και απομόνωσής τους.

Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχονται σε μαθητές με επιβεβαιωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και με ή χωρίς αναπηρία. Με την ειδική αγωγή γίνεται μια προσπάθεια για το παιδί να ενταχθεί στην κοινωνία σαν ένα μη εξαρτημένο αλλά και παραγωγικό μέλος της. Στην ειδική αγωγή συμπεριλαμβάνεται οτιδήποτε προσφέρεται στο παιδί και έχει βοηθητικό ρόλο, κάτι που πρέπει να δίνεται στο σχολικό πλαίσιο και σ’ όλη την σχολική ζωή του παιδιού (Νόμος 3699/2008).

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Ειδικής Αγωγής;

 1. Ειδικές διαγνωστικές, ιατρικές, ψυχολογικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
 2. Ειδικά προγράμματα.
 3. Ειδικούς χώροι
 4. Ειδικά όργανα και μέσα καθώς και ειδικές τεχνικές διδασκαλίας.

Ποιος είναι ο ρόλος του ειδικού παιδαγωγού;

Ο ρόλος του ειδικού παιδαγωγού είναι σημαντικός και άκρως βοηθητικός στη βελτίωση του μαθησιακού επιπέδου του παιδιού. Μερικοί από τους στόχους που τίθενται στα πλαίσια της ειδικής αγωγής αφορούν στη βελτίωση των εξής δεξιοτήτων: ανάγνωση, γραφή, κατανόηση ή και απομνημόνευση κειμένου, μαθηματικά, συγκέντρωση της προσοχής, λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, αυτοεξυπηρέτηση, κοινωνικές δεξιότητες.

Ποια είναι τα βήματα που ακολουθεί συνήθως ένας ειδικός παιδαγωγός;

 1. Κάνει διεξοδική αξιολόγηση του παιδιού με σταθμισμένα και μη εργαλεία που εξετάζουν όλες τις δεξιότητές του και θέτει τη στοχοθεσία του προγράμματος.
 2. Στη βάση της αξιολόγησης, προετοιμάζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προκειμένου να ενισχυθούν οι αδυναμίες του παιδιού.
 3. Οι στόχοι που τίθενται είναι διαβαθμιζόμενης δυσκολίες και συνεχώς εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος ανάλογα με τους στόχους του παιδιού.

Σχολές που προσφέρουν σπουδές στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής:

 1. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:
 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης με δύο Κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την ειδική αγωγή και η δεύτερη τη λογοθεραπεία- συμβουλευτική.
 • Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
 • Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
 1. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
 1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:
 • Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
 • Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής
 1. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αλλά και μέσω των τμημάτων:
 • Ειδικής Αγωγής με τρεις κατευθύνσεις: Η πρώτη στην Ειδική Αγωγή και Ενταξιακή Πράξη, η δεύτερη στις Μαθησιακές Δυσκολίες και η τρίτη στη Γλωσσική Ανάπτυξη, Παθολογία της Γλώσσας και Εκπαιδευτική Παρέμβαση.
 1. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με τρεις κατευθύνσεις σε:
 • Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση ατόμων με Οπτική Αναπηρία,
 • Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση ατόμων με Νοητική Αναπηρία ή/και Πολλαπλές Αναπηρίες
 • Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με Ήπιες Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
 1. Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μέσω του τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
 1. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τα τμήματα:
 • Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών
 • Παιδαγωγικό δημοτικής Εκπαίδευσης
 1. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών.
 1. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Πηγή: https://www.arsi.gr/content/152/ti-einai-i-eidiki-agogi-


ptyxiakes ergasies sbs studies foititiko frontistirio

Όλες μας οι υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να προάγουν τη μάθηση και να ενισχύσουν τις γνώσεις των φοιτητών. Με εμπειρία 10+ ετών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούμε να εγγυηθούμε για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Δείτε τα σχόλια των πελατών μας και τα βραβεία μας. Με βάση την πελατο-κεντρική μας πολιτική, κάθε απόφαση που λαμβάνουμε έχει σαν στόχο την καλύτερη ποιότητα και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Βραβείο αριστείας, ποιότητας και εξυπηρέτησης για τις εκπαιδευτικές μας υπηρεσίες:

sbs studies awards 2020 banner

Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα ασφαλή! Τα στοιχεία που ζητάει το SBS Studies ΔΕΝ μοιράζονται με κανέναν και η συλλογή τους έχει σαν μοναδικό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή σας. Τα στοιχεία σας μεταφέρονται με ασφάλεια μέσω HTTPS όπως μπορείτε να δείτε και στην γραμμή διεύθυνσης μαζί με το χαρακτηριστικό εικονίδιο-λουκέτο.

https ssl asfaleia

Η χρήση του SBS Studies και όλων των υπηρεσιών είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τα εκπαιδευτικά πρότυπα και δεν παραβιάζει κανέναν από τους διακηρυχθέντες εκπαιδευτικούς κανονισμούς εφόσον τηρούνται οι όροι και οι κανόνες καλής χρήσης των υπηρεσιών. Όλες οι υπηρεσίες μας αφορούν εκπαίδευση εξ'αποστάσεως, κυρίως ατομική. Τα μαθήματα χρώνονται με την ώρα και όλα τα παραγόμενα προσφέρονται αυστηρά και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και προσωπική χρήση. Όλοι οι χρήστες οφείλουν να σεβαστούν τους όρους χρήσης και τους όρους καλής χρήστης των υπηρεσιών. Το φροντιστήριο λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για να φέρει σε επικοινωνία τους φοιτητές που αναζητούν μαθήματα με τους καθηγητές, γνώστες των αντικειμένων.

DMCA.com Protection Status

008 graduation 011 pencil