Μια επιστημονική εργασία για να θεωρηθεί έγκυρη, οφείλει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη βιβλιογραφικά και να βασίζεται σε επιστημονικά άρθρα. Για την επιτυχή διεκπεραίωση οποιουδήποτε έργου καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα και να εντοπίσετε δεδομένα από έγκυρες πηγές και αν είναι δυνατόν από πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες ή έρευνες.
Ακολουθεί παρουσίαση των πιο έγκυρων μηχανών αναζήτησης:
- gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.openarchives.gr/
Αυτός ο ιστοχώρος προσφέρει τη δυνατότητα στον αναγνώστη/συγγραφέα να αναζητήσει επιστημονικά περιοδικά και άρθρα, διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές, οπτικό υλικό κλπ από τους πιο σημαντικούς επιστημονικούς κλάδους.
- HEAL LINK στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.heal-link.gr/
Ο ιστοχώρος αυτός οδηγεί στον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Hellenic Academic Libraries Link). Συμπεριλαμβάνονται 22 ΑΕΙ, 15 ΤΕΙ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 21 Ερευνητικά Ιδρύματα, η Ακαδημία Αθηνών και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Περίπου 13.600 επιστημονικά περιοδικά προσφέρονται μέσω αυτού του ιστοχώρου, τα οποία δημοσιεύονται στην αγγλική γλώσσα.
Πρόκειται για τον συλλογικό κατάλογο ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Συνιστά σημαντική ηλεκτρονική πηγή καθώς συμπεριλαμβάνει 3,5 εκατομμύρια και πλέον βιβλιογραφικές πηγές.
Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος έχει δημιουργηθεί από τη Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου στα πλαίσια του προγράμματος «Εμπλουτισμός και ηλεκτρονική ανάπτυξη της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου». Προσφέρει στον αναγνώστη πλούσιο υλικό στον κλάδο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.
- Google scholar http://scholar.google.com/
Μέσω αυτού του συνδέσμου, ο αναγνώστης έχει πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα, βιβλία, μελέτες, εισηγήσεις και πρακτικά συνεδρίων κλπ.
- Elsevier https://www.elsevier.com/
Ο εκδοτικός οίκος Elsevier δημιούργησε αυτό τον ιστοχώρο εντός του οποίου ο αναγνώστης θα βρει επιστημονικό υλικό, άρθρα, ηλεκτρονικούς συνδέσμους κλπ.
- Google book search http://books.google.com/
Η Google δημιούργησε αυτό τον σύνδεσμο και προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να αναζητήσει βιβλία, ωστόσο η πρόσβαση στα πλήρη κείμενα δεν είναι πάντα ελεύθερη.
Μέσω του συγκεκριμένου συνδέσμου παρέχονται πάνω από 3 εκατομμύρια έργα στον τομέα των επιστημών ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς.
- Internet Public Library (IPL) http://www.ipl.org/
Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος περιλαμβάνει δέκα βασικές θεματικές κατηγορίες και υποκατηγορίες επιστημονικών κλάδων και συνιστά έγκυρη πηγή πληροφοριών κατάλληλη για νέους και παιδιά.
- Directory of open access book http://www.doabooks.org/
Στην παρούσα ηλεκτρονική διεύθυνση μπορεί κανείς να βρει συγγράμματα επιστημονικού επιπέδου και 4.500 περίπου βιβλία.
Είναι μια υπηρεσία Εθνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης των Η.Π.Α. μέσω της οποίας προσφέρεται πρόσβαση σε 12 εκατομμύρια και πλέον αναφορές (ηλεκτρονικές και μη) του Medline και των φυσικών επιστημών.